DEČIJI KUTAK .COM

U cara Trojana kozije uši

Bio jednom jedan car koji se zvao Trojan. On je imao kozije uši i nikome nije dozvoljavao da o tome priča. Kod njega su dolazili mnogi frizeri ali nijedan se nikada nije vraćao. Kako bi ga frizer ošišao car Trojan bi ga upitao šta je video, a on bi rekao da je video kozije uši... Car je onda naređivao stražarima da ga zatvore u tamnicu i da ga nikada ne puštaju, tako je bilo sa svim frizerima koji su ga šišali...

Tako je došao red na jednog frizera koji je znao da se niko ne vraća iz carevog dvorca, pa on reče svom mladom pomoćniku da je bolestan i da on mora otići kod cara. Mladić ne znajući ništa o caru pristade. I tako ode on u dvorac, ošiša cara a kad ga ovaj upita šta je video mladić reče da nije video ništa. Car Trojan mu onda reče da će ga on šišati na dalje pa ga pusti da ode kući i plati mu 12 zlanika. Mladić je naravno video da car ima kozije uši ali nije rekao ništa.

Prošli su meseci, mladić je šišao cara i nikada nije nikome rekao šta je video na carevoj glavi... Vremenom je ta tajna počela da ga kopka, želeo je da nekome kaže šta je video ali nije smeo jer se plašio cara Trojana. Onda jednog dana upita svog gazdu šta da radi:

Mladić: Gazda, imam jednu veliku tajnu koju ne smem nikome ispričati ali više ne mogu da je čuvam. Mislim da će mi biti lakše kada nekome ispričam ali se plašim šta će biti ako se to pročuje. Šta da radim? Gazda: Kaži meni, ja ću čuvati tvoju tajnu. A ako nećes meni ti idi u crkvu pa se ispovedi popu... A ako nećes ni to ti idi iza grada na livadu, iskopaj rupu pa u nju vikni tri puta tajnu koju imaš pa onda rupu zatrpaj zemljom.

Mladić mu se zahvali pa ode na livadu iza grada i uradi kako mu je gazda rekao... On iskopa rupu i tri puta viknu u nju: "U cara Trojana kozije uši"... Kada je to uradio i zakopao rupu ode kući mirne savesti.

Sledećeg proleća iz te rupe izrastoše tri stabljike trske. Jednog dana su se deca igrala na livadi i od trske su napravila frule... Kada su počela da sviraju umesto pesme iz frula se začu:

"U cara Trojana kozije uši", "U cara Trojana kozije uši", "U cara Trojana kozije uši"...

Reč o ovome se ubrzo proširi kroz celo carstvo i naravno dođe i do samog cara. On brzo pozva mladog frizera kod sebe pa ga upita kome je pričao da on ima kozije uši. Mladić mu ispriča šta je uradio, kako je vikao u rupu i da nije nikome rekao ništa... Car je tada shvatio da se istina nikada ne može sakriti pa oslobodi sve frizere iz tamnice a ovog mladića nagradi velikim bogatstvom.