Kralj lavova

Radnja se odvija u Africi, u Ponosnoj zemlji (Prideland). Početak počinje izlaskom sunca i okupljanjem životinja oko Ponosne stene. Blizu ruba stene stoji lav i ubrzo dolazi babun. Babun uzme novorođenog lavića (očito sina lava i obližnje lavice), obavi ceremoniju na laviću (posipanje peskom, crvena mrlja preko čela itd.) i podigne ga da ga sve životinje mogu videti. Životinje se naklone novom kralju nakon čega se pojavi naslov filma. Novi kadar počinje crno-smeđim, mršavim lavom kod kojeg dođe ptica Zazu da najavi dolazak Mufase (lava koji se prethodno video na Ponosnoj steni). Kada je Mufasa stigao otkrilo se da se lavić s početka filma zove Simba, a smeđi lav je zapravo Skar, Mufasin brat kojem se ni Mufasa niti Simba nimalo ne sviđaju. Negde dalje, na drvetu, babun koji je vodio ceremoniju (Rafiki) nacrta Simbu na drvetu kao malog lavića.

Kada je Simba malo narastao otac mu objasni kako on mora zauzeti njegovo mesto u krugu života te mu objasni da ne sme ići na mračno mesto, izvan granica Ponosne zemlje. Kasnije, kada je Simba došao da se igra i priča sa svojim stricem Skarom, Skar mu je „slučajno“ rekao da je mračno mesto ustvari groblje slonova na koje idu samo najhrabriji. Simba pomisli da je dovoljno hrabar da ode tamo i odluči pozvati svoju prijateljicu Nalu da ode s njim. Kada su stigli na groblje slonova (i Zazu, koji je morao ići s njima) naišli su na tri hijene. Napale su ih, ali je Mufasa stigao i odbranio laviće. Hijene su poznavale Skara koji ih je i unajmio da ubiju Simbu.

Kada je idući dan Simba bio u kanjonu sa svojim stricem, Skar mu je rekao da pričeka tamo zbog jednog iznenađenja za njega i Mufasu. Otišao je dati znak hijenama (iste tri koje su napale mladunce) da pokrenu stampedo gnuova na rubu kanjona. Hijene su tako i učinile pa su gnuovi potrčali niz kanjon. Simba je pokušao pobeći stampedu koji ga je sustizao pa se popeo na komad slabog, osušenog stabla. Skar je u međuvremenu upozorio Mufasu na Simbinu nevolju. Mufasa je otrčao do kanjona i ušao u stampedo. Uspeo je izvući Simbu, ali je pao natrag u krdo trčećih gnuova. Iskočio je i počeo se penjati po strmoj steni dok je Simba počeo trčati prema vrhu da mu može pomoći. Mufasa je došao do vrha, ali na njemu je bio Skar. Kada ga je Mufasa zamolio za pomoć, Skar je zario kandže u njegove šape i bacio ga sa stene. Simba je stigao upravo kada je njegov otac pao natrag u stampedo i odmah se spustio niz kanjon da ga potraži, ali ga je pronašao mrtvog. U tom trenu se pojavio Skar i optužio ga da je on kriv za Mufasinu smrt, pa mu je rekao da pobjegne i nikad se ne vrati. Misleći da Skar govori istinu, Simba je pobegao. Kada se dovoljno udaljio, Skar zapovedi hijenama da ubiju Simbu. Nisu uspele no ipak nisu rekle Skaru za to, a Simba je pobegao u džunglu, daleko od Pride Rocka. Skar je lavicama preneo "tužnu" vest da su Simba i Mufasa mrtvi. Kao naslednik, Skar je preuzeo presto i označio novu eru u kojoj se hijene i lavovi udruže i žive zajedno. Rafiki, gledajući taj događaj s obližnjeg mesta i uveren da je Simba mrtav, pređe rukom preko slike Simbe, malo ju razmazujući.

U pustinji su Simbu onesvešćenog pronašli merkat Timon i bradavičasta svinja Pumba koji su mu pomogli i predstavili mu njihov dom (predivnu prašumu) i moto Hakuna Matata (što znači "Bez brige"). Kako u prašumi nije bilo nikakvih gazela ili zebra, Simba je bio prisiljen jesti bube koje su mu se čak i svidele. Ubrzo odrasta i usvaja Timonov i Pumbin stil života. Jednoga dana lavica pokuša pojesti Pumbu, ali Simba odluči odbraniti svoje prijatelje i napadne lavicu. Ubrzo shvata da je to zapravo Nala (koja se još više iznenadila) i predstavi je svojim prijateljima. Nala objasni Simbi da se mora vratiti u Ponosnu zemlju jer otkako je Skar na vlasti tamo vlada haos. Simba odbije i tako se posvađa sa Nalom. Ode na livadu gde upozna Rafikija po prvi put. Rafiki mu kaže da poznaje njegovog oca i odvede ga do vode gde Simba ugleda svoj odraz. Simbi se tada na noćnom nebu ukaže otac govoreći da se mora vratiti kući i zauzeti svoje mesto u krugu života. Simba se odluči vratiti i sutradan ujutro Nala, Pumba i Timon ga ne pronađu u prašumi. Rafiki im kaže da se kralj vratio i oni shvate da se otišao boriti protiv Skara. Sustignu ga i pridruže mu se.

Dok su Timon i Pumba odvratili hijene, Simba je došao do Skara. Lavice (i sam Skar) su bili iznenađeni. Skar je zatim nagovorio Simbu da prizna ubistvo vlastitog oca. Simba se nije mogao braniti zbog griže savesti i Skar ga je polako odvlačio prema rubu Ponosne stene. Tamo je Simba skoro pao (pridržao se šapama za rub u podnožju kojeg je počela goreti vatra) i Skar je primetio sličnost između oca i sina. Zario je kandže u Simbine šape na isti način kao i Mufasi i šapnuo Simbi da je on zapravo ubio Mufasu. Simba je, besan, skočio na Skara i naterao ga da prizna svoj zločin što je Skar i učinio. Tada je izbio sukob između lavica i hijena. Za to vreme Simba je potrčao za Skarom u begu. Očajan, Skar je okrivio hijene (koje su bile u blizini i sve čule) za sve. Simba je, nakon što su on i Skar napali jedan drugog, bacio Skara niz stenu na kojoj su se sukobili. Skara pad nije ubio. To su učinile hijene koje su ga odlučile dokrajčiti nakon onoga što je rekao.

Ubrzo je pala kiša koja je ugasila vatru i Simba se uspeo na Ponosnu stenu te zarikao (lavice takođe). Zadnja scena u filmu predstavlja Simbino i Nalino mladunče (Kiara) koje Rafiki pokaže životinjama baš kao što je učinio sa novorođenim Simbom.

TAGOVI:

Kralj lavova
Kralj lavova sinhronizovano na srpski
Kralj lavova na srpskom
Kralj lavova ceo film
Kralj lavova ceo film sinhronizovano na srpski
Kralj lavova crtani film na srpskom
Kralj lavova ceo film na srpskom
Kralj lavova ceo film sinkronizirano na hrvatski
Kralj lavova na hrvatskom
Kralj lavova na bosanskom
Kralj lavova sinhronizovano na bosanski