Legenda o 12 meseci

Scena akcije u animiranom filmu nije određena, ali po slici je jasno da se ova akcija dešava na zapadu(originalna priča u Maršeku — u Bohimii, zatim deo u Austrijskoj carevini)na granici XVIII—XIX vekova. Radnja animiranog filma sasvim precizno odražava priču događaja, tako da se poseban naglasak stavlja na podsmeh nedostataka jednog apsolutizma. Profesor podučava hirovitu devojku kraljicu, koja je polupismena, derište(razmažena), i ne želi da se preda. Kada dođe na red lekcija o botanici(o biljkama), ona poželi da April stigne odmah sutra i donese prolećno cveće, Visibabe. Profesor joj objašnjava da je to nemoguće, jer je usred zime, međutim kraljica je izdala naređenje: ko god donese korpu ovog cveća, dobiće istu korpu zlata i krzneni kaput.

U siromašnoj zemlji maćeha i njena ćerka sanjaju o ovoj nagradi i čim pastorka dođe kući nakon prikupljanja suvih grana, oni je pošalju nazad u šumu — da sprovede kraljevsku volju i prikupi joj nemoguće Visibabe. Smrznuta pastorka dolazi do proplanka na kome gori vatra, oko koje se 12-oro braće Meseci greju. Oni pažljivo slušaju devojčicu, i April pita svoju braću da mu ustupe sat vremena, kako bi joj pomogao. Ona se vraća kući srećna sa Visibabama i čarobnim prstenom, koji joj je poklonio April. Ako je u nevolji, ona može baciti prstenčić i izgovoriti čarobne reči — i svih 12-oro braće Meseci će doći da je spasu. Dok umorna pastorka spava, njena polu-sestra joj krade čarobni prsten. Maćeha i njena ćerka odlaze u Kraljevsku palatu sa korpom Visibaba, ostavljajući pastorku kući. Zadovoljna kraljica im naredi da joj kažu gde su zimi pronašle cveće. Njih dve izmišljalju priču o divnom mestu, u kojem raste zimi ne samo cveće, već i pečurke i jagode.

Kraljica odlučuje da ode na to divno mesto zajedno sa maćehom i njenom ćerkom, a povela je i stražare. Maćeha i njena ćerka priznaju da je pastorka bila ta, koja je sakupila cveće. Kraljica odvodi njih i pastorku u šumu. Pastorka se žali da su joj maćeha i njena ćerka ukrale prsten, pa im kraljica naredi da joj vrate. Nakon što pastorka dobije prsten nazad, kraljica naređuje pastorki da im kaže gde je pronašla Visibabe. Nakon što pastorka odbija, kraljica naređuje svojim stražarima da uzmu pastorkin krzneni kaput, preti joj da će je pogubiti, i baca njen čarobni prsten u ledenu-rupu(otvor). Pastorka govori čarobne reči, koje je April naučio i beži.

Odjednom tamo dolazi Proleće, a zatim Leto. Oko kraljice postaje suvo i toplo. Zatim tamo dolazi Jesen. Kraljica, pošto je natopljena od najjače jesenje kiše, iznenada se smrzava kada stigne zima. Mećava nosi daleko sve krznene kapute, koje su kraljica i stražari skinuli tokom kratkog dolaska Leta. Oni su počeli da se smrzavaju i, napuštajući kraljicu, stražari beže nazad u palatu. Sa njom su ostali samo stari vojnik i profesor. Oni ne mogu da se vrate kući na sankama, pošto su konje uzeli stražari, kako bi se vratili u palatu.Stari čovek u belom krznenom kaputu(brat mesec Januar)izlazi iz šume i predlaže svima da zamisle jednu želju. Kraljica poželi da se vrati kući, profesor-da se godišnja doba vrate u normalu, vojnik—"to je jednostavno, da bude toplo pored vatre", a maćeha i njena ćerka da krzneni kaputi budu napravljeni od krzna pasa. Januar počinje sa poslednjim zahtevom(željom) i daje maćehi i njenoj ćerki krznene kapute. One počinju da se međusobno svađaju, i pretvore se u pse. One su tako transformisane upotrebljene za sanke, i kraljica pokušava da ih iskoristi, da bi se vratila kući, ali oni ne stižu daleko.

Vojnik dolazi da se ugreje kod vatre, koju su upalili 12-oro braće Meseci. Tamo on sreće pastorku, u novom krznenom kaputu i sa timom prelepih snežno-belih konja. Vojnik predlaže kraljici da oni pitaju pastorku da im pozajmi konje, da bi mogli da se vrate kući u dvorac. Kraljica to zahteva od njih, i nudi pastorki bogatstvo i moć u povratku, ali pastorka odbija. Vojnik objašnjava oholoj i nadmenoj kraljici, da je neophodno da ljubazno pita. Kada ona to uradi, pastorka sa zadovoljstvom pozajmljuje njima svoje konje i daje im tople krznene kapute. Oni svi odlaze kući, ostavljajući braću Mesece pored Novogodišnje vatre.

TAGOVI:

Legenda o 12 meseci
Legenda o 12 meseci crtani film
Legenda o 12 meseci sinhronizovano na srpski
Legenda o 12 meseci na srpskom
Legenda o 12 meseci ceo film
Legenda o 12 meseci ceo film sinhronizovano na srpski
Legenda o 12 meseci crtani film na srpskom
Legenda o 12 meseci ceo film na srpskom
Legenda o 12 meseci ceo film sinkronizirano na hrvatski
Legenda o 12 meseci na hrvatskom
Legenda o 12 meseci na bosanskom
Legenda o 12 meseci sinhronizovano na bosanski