Pinokio

Bio jednom jedan drvoseča po imenu Đepeto koji nije imao dece. Da se ne bi osećao usamljeno, on je jednog dana izdeljao lutka od drveta, napravio mu šešir od mekane sredine hleba i odelo od hartije, pa mu dade ime Pinokio... Zamislite sada Đepetovo iznenađenje kada je video da njegov lutak govori i hoda kao pravi dečak.

Đepeto je rešio da Pinokija lepo vaspita. Prodao je svoj kaput da bi mu kupio bukvar i poslao ga u školu kao pravog dečaka. Ali na ulici Pinokio začu cirkusku muziku, pa kako mu se nije išlo u školu- prodade bukvar, kupi ulaznicu i pođe da gleda predstavu; iz prikrajka su na njega motrila dva nevaljala drugara, mačak i lisac.

Vlasnik cirkusa, gutač plamena, pomisli da je Pinokio jedna od njegovih lutaka, pa ga zgrabi za kosu i ubaci u svoja kola. Ali kad mu Pinokio kroz suze ispriča šta mu se sve dogodilo, gutač vatre, koji je, iako strašno izgleda, bio dobrog srca, oslobodi ga, i čak mu pokloni nekoliko zlatnika, preporučujući mu da starom Ćepetu kupi nov kaput.

Mačak i lisac čuli su razgovor gutača plamena i Pinokija i rešili da se domognu zlatnika. Prišli su Pinokiju i ispričali mu da znaju jedno čarobno polje na kojem, kad se uveče poseje zlatnik, preko noći iz njega izraste drvo od zlata. Prostodušni Pinokio posluša dvojicu varalica, i čim je pala noć pođe na označeno mesto da poseje svoje zlatnike, ali ga na ulici sustigoše dva razbojnika-a to su bili mačak i lisac- pa mu oteše novac i okačiše ga na drvo. Srećom, naiđe vila i oslobodi ga, pa ga odvede svojoj kući.

Vila je negovala Pinokija sve dok se nije oporavio, a onda ga zamoli da joj ispriča svoje doživljaje. Pinokio, ne želeći da vila dozna kao je izneverio Ćepeta, stade da izmišlja i priča kojekakve laži; ali dok je govorio, primeti da njegov nos postaje sve duži. Pinokio shvati da mora biti iskren, pa ispriča vili celu istinu.

Vila ga strogo ukori, a onda ga posla kući, jer je znala da je Đepeto veoma zabrinut zbog njega. Pinokio obeća vili da će se odmah vratiti kući, ali usput srete Lucinjola, lenjog i neposlušnog dečaka, koji ga ubedi da pođe s njim u zemlju igračaka.

U ovoj čudesnoj zemlji bilo je mnogo druge dece koja su se zabavljala najrazličitijim igračkama, pa su to radili i Pinokio i Lucinjolo, ali zabava je kratko trajala. Svoj deci odjednom su porasle uši i svi se pretvoriše u magarčiće. Pinokija-magarčića kupio je vlasnik jednog cirkusa i terao ga je da nastupa svako veče. Ali jednog dana Pinokio je pao, i od tada je hramao. Pa je gazda rešio da ga se otarasi i bacio ga u more.

Kad je pao u vodu, Pinokio se opet pretvorio u lutka, ali tek što je to shvatio-proguta ga kit. Iznenađenjima još nije bio kraj: u utrobi kita Pinokio ugleda Ćepeta, koji je bio pao u more iz čamca dok je tražio Pinokija. Đepeto i Pinokio zagrliše se, odlučivši da zajedno umru u kitovoj utrobi. Srećom, kit stade da kija, i tako ih izbaci iz svoga trbuha, te se na kraju nađoše na obali zdravi i čitavi.

Kakvo je tek bilo iznenađenje kad su shvatili da Pinokio više nije lutak nego pravi dečak od krvi i mesa.

TAGOVI:

Pinokio
Pinokio crtani film
Pinokio sinhronizovano na srpski
Pinokio na srpskom
Pinokio ceo film
Pinokio ceo film sinhronizovano na srpski
Pinokio crtani film na srpskom
Pinokio ceo film na srpskom
Pinokio ceo film sinkronizirano na hrvatski
Pinokio na hrvatskom
Pinokio na bosanskom
Pinokio sinhronizovano na bosanski