Uspavana lepotica

Nakon puno godina iščekivanja deteta, kralju Stefanu i kraljici rodila se ćerka Aurora. Srećni što im se želja ispunila kralj i kraljica proglasili su neradni dan povodom krštenja bebe, a Aurora je već tada verena za princa Filipa. Filip je sin kralja Huberta, te će se nakon venčanja Filipa i Aurore dva kraljevstva zauvek sjediniti. Među gostima su tri dobre vile, izvornih imena Cvetana, Gorana i Sunčica. Cvetana daje princezi dar lepote, a Gorana dar za pevanje. Kad je Sunčica htela reći svoj dar, dođe do grmljavine i pojavi se zla vila izvornog imena Grdana. Ona je ljuta što nije pozvana na proslavu i reče da će princeza rasti u sreći i bogatstvu, ali pre nego što sunce zađe na njen šesnaesti rođendan ubošće prst na vreteno i umreti. Vila Sunčica nije u stanju da poništi Grdaninu kletvu, ali je uspeva ublažiti. Princeza neće umreti nego će spavati sto godina, a iz sna je može probuditi jedino prvi poljubac prave ljubavi. I dalje zabrinut kralj Stefan naredi da se spale sva vretena u kraljevstvu. Tri dobre vile nastojeći da zaštite Auroru maskiraju se u seljanke i odvedu je u šumsku kolibu, gde će boraviti do svog šesnaestog rođendana.

Grdanine sluge sastavljene od svinja, trolova, goblina i drugih nakaza bezuspešno tragaju za princezom, i to sve vreme za bebom, ne shvatajući da je odrasla. Grdana gadeći se njihovoj gluposti pošalje svog mezimca gavrana u potragu. Aurori, je zbog zaštite promenjeno ime u Ružicu, izrasta u prelepu devojku divnog glasa koja sanja o zaljubljenosti. Tri vile je pošalju u šumu da sakuplja bobice kako bi joj priredile rođendanske darove. Dok peva u šumi, Aurora privlači pažnju princa Filipa, sada lepog momka. Oni zajedno zaplešu i zaljube se jedno u drugo. Filip jaše na belom konju Samsonu. Shvatajući da mora kući, Aurora beži od Filipa ne otkrivajući mu svoje ime, ali ga poziva u kolibu na večeru. Vile pokušavaju bez čarobnih štapića pripremiti tortu i haljinu i spremiti kuću, ali im nikako ne ide. Na kraju se ipak odluče poslužiti čarolijom. Cvetana i Sunčica svađaju se oko boje haljine. Prva neprestano daje haljini ružičastu, a druga plavu boju. Od silnog rada čarobnih štapića kroz dimnjak se u visine dižu odsjaji ružičaste i plave boje, što privlači Grdaninog gavrana koji leti u potrazi za Aurorom. Kad dođe u kolibu, Aurora kaže vilama da se zaljubila. One zabrinute ne znajući da je u pitanju princ Filip kažu da se više s njim ne sme viđati, jer je obećana. Aurora s čuđenjem odgovori da bi trebala biti princeza ako se mora udati za princa. Vile joj otkiju da ona i jeste princeza Aurora, a to čuje gavran prisluškujući na prozoru i tako se Grdanina potraga završava uspešno. U međuvremenu, princ Filip kaže ocu Hubertu da se zaljubio u seljanku i da će nju oženiti. Zabrinuti Hubert bezuspešno mu govori da mora oženiti princezu, a ne seljanku.

Vile vode Auroru u dvorac, u jednu od soba, gde je ostavljaju samu da tuguje zbog zabranjene ljubavi. U kaminu sobe pojavljuje se Grdana pretvorena u zeleno hipnotizirajuće svetlo koje Auroru vodi uz stepenice do najviše sobe u dvorcu. Vile osetivši prisustvo crne magije trče za princezom vičući joj da ne dodiruje ništa. Međutim, u najvišoj sobi dvorca pod uticajem Grdanine hipnoze dodiruje iglu vretena i pada u nesvest. Tri vile zatekoše Grdanu koja im se ruga, zato što nisu uspele da je nadmudre i nestaje ostavljajući beživotno telo princeze. Dobre vile stavljaju Auroru u krevet u najvišoj sobi dvorca i učine čarolijom da celo kraljevstvo utone u san. Pre nego što zaspi, Hubert kaže jednoj od vila da je Filip sreo neku seljanku. Filip se pre uspavljivanja kraljevstva uputio u kolibu kod Ružice, a tamo nailazi na Grdanu i njene sluge. Oni ga odvode i zatvore u jednu prostoriju u Grdaninom dvorcu, Zabranjenoj planini. Kada su vile došle u kolibu zatekle su nered i prinčevu lovačku kapu, pa shvate da je Grdana otela Filipa. One se upute na Zabranjenu planinu i pronalaze Grdanine sluge kako slave plešući oko vatre pred njenim prestolom. Grdana pođe u sobu, u kojoj sedi okovani Filip i ismeva ga govoreći kako Aurora sada spava i sanja o zaljubljenosti, pa da će ga pustiti nakon sto godina kao starca da ide gde hoće. Grdana zadovoljna napušta Filipa, ismevajući njegov bes. Vile ulaze u sobu i oslobode princa kojeg pronalazi gavran i počne glasno gakati. Princu vile daruju čarobni mač istine i štit vrlina. Grdanine sluge bacaju kamenje i strele, ali vile ih pretvaraju u balončiće i cveće. Jedna od vila pretvara gavrana u kip. Grdana videvši da je princ pobegao okruži neprohodnim trnjem i šibljem dvorac kralja Stefana. Princ uz pomoć vila raskrči i prođe kroz trnje i šiblje. Iznenađena Filipovim uspehom Grdana dolazi pred dvorac i kaže princu da će sada imati posla s njom i sa svim silama pakla. Grdana se pretvori u crno-ljubičastog zmaja, koji bljuje vatru. Filip naizgled bespomoćan na ivici litice uperi mač istine pravo u zmajevo srce. Zmaj (Grdana) padne niz liticu i od njega ostane pepeo. Princ ulazi u dvorac i u najvišoj sobi dvorca probudi i razveseli Auroru poljupcem. Kraljevstvo se probudi iz sna, a Aurora i Filip se venčaju. Vile nastavljaju borbu oko boje haljine i dok par pleše, neprestano ju menjaju iz plave i ružičastu i obrnuto. Aurora i Filip su živeli srećno do kraja života.

TAGOVI:

Uspavana lepotica
Uspavana lepotica crtani film
Uspavana lepotica sinhronizovano na srpski
Uspavana lepotica na srpskom
Uspavana lepotica ceo film
Uspavana lepotica ceo film sinhronizovano na srpski
Uspavana lepotica crtani film na srpskom
Uspavana lepotica ceo film na srpskom
Uspavana lepotica ceo film sinkronizirano na hrvatski
Uspavana lepotica na hrvatskom
Uspavana lepotica na bosanskom
Uspavana lepotica sinhronizovano na bosanski